top of page

Γιατί Νομική Βοήθεια;

Στο SolidariTee, πιστεύουμε πως η πρόσβαση σε δίκαιη εκπροσώπηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Βραχυπρόθεσμα, η νομική βοήθεια ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ενός αιτούντου άσυλου να απελαθεί άδικα και να επανενώνει μέλη οικογενειών,  διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η βοήθεια επιτρέπει στους πρόσφυγες να ξεκινήσουν μια ευημερούσα ζωή μακριά ​​από τους καταυλισμούς και να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η πιο ενδυναμωτική μορφή βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε.

Γι’ αυτόν το λόγο, επί του παρόντος επικεντρωνόμαστε στην υποστήριξη ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων σε υπηρεσίες νομικής βοήθειας και μετάφρασης, προσφέροντας επιχορηγήσεις σε άτομα και ΜΚΟ που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις επάλξεις της προσφυγικής κρίσης.

Μικρές ΜΚΟ είναι οι πλέον κατάλληλες να προσφέρουν νομική βοήθεια για να ξεπεραστεί αυτή η παρατεταμένη και περίπλοκη διαδικασία ασύλου, καθώς οι μεγαλύτερες οργανώσεις έχουν πια επιβαρυνθεί από την κορύφωση των επειγουσών αναγκών κατά την προσφυγική κρίση.

Το 2018-19, καλύψαμε όλες τις λειτουργικές δαπάνες τόσο της Mobile Info Team όσο και της Fenix ​​Humanitarian Legal Aid. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, υποστηρίζουμε έξι ΜΚΟ νομικής βοήθειας που εργάζονται σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας και λόγω της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, προσφέραμε επίσης μια δωρεά έκτακτης ανάγκης στην Kitrinos Healthcare, υποστηρίζοντας το έργο τους για την προστασία των προσφύγων του πρώην καταυλισμού της Μόρια από αυτό το ξέσπασμα. 

Οι υπηρεσίες ασύλου δεν ήταν διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν τον άνευ προηγουμένου αριθμό προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015. Λόγω πολιτικών διαφορών και της αύξησης της ακροδεξιάς ρητορικής ως προς τη μετανάστευση εν συνόλω, οι υπηρεσίες ασύλου έκτοτε παρέμειναν ανεπαρκείς και με ελάχιστο προσωπικό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι αιτούντες άσυλου που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και για το 2022 για τη συνέντευξη ασύλου τους. Αυτή η συνέντευξη είναι υψίστης σημασίας για έναν αιτούντα άσυλο, καθώς καθορίζει εάν μπορεί να παραμείνει σε αυτήν τη χώρα ή όχι.

Χιλιάδες ευάλωτα άτομα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καταυλισμού για περισσότερο από ένα χρόνο περιμένοντας τη συνέντευξη ασύλου τους - και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Δεδομένου ότι οι καταυλισμοί, τεχνικά μιλώντας, είναι πλήρεις εδώ και χρόνια, μεγάλο μέρος του πληθυσμού των προσφύγων είναι σήμερα άστεγοι και κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και πάρκα. Τέτοιες απελπιστικές καταστάσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση της βίας, της κατάχρησης ναρκωτικών και της πορνείας. Κανείς δεν θα έπρεπε ποτέ να υποφέρει τόσο πολύ σε ένα τέτοιο νομικό εκκρεμές και κάτω από τόσο ανησυχητικές συνθήκες.

Το 2019, το 62% των αιτήσεων άσυλου στην Ευρώπη απορρίφθηκαν κατηγορηματικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 

Αύγουστος 2019.

Οι καταυλισμοί υποφέρουν από την παραπληροφόρηση. Οι φημολογίες εξαπλώνονται γρήγορα και οι αιτούντες άσυλου δεν ενημερώνονται για τα νομικά τους δικαιώματα. Δεδομένης της κλίμακας της κρίσης, οι κυβερνητικές υπηρεσίες σπάνια είναι σε θέση να ανταποκριθούν αρκετά γρήγορα και οι δωρητές κουράζονται και αποθαρρύνονται από την έλλειψη βελτίωσης της κατάστασης.

Οι ΜΚΟ νομικής βοήθειας προσφέρουν τη νομική καθοδήγηση που χρειάζονται οι πρόσφυγες για να επιτύχουν στην υπόθεση ασύλου τους. Καλύτερος νομικός προσανατολισμός επισπεύδει τη διαδικασία ασύλου και απομυθοποιεί ψευδείς φήμες, γεγονός το οποίο οδηγεί στο να μπορούν οι πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς γρηγορότερα. Και το σημαντικότερο, διασφαλίζει ότι σε ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα θα παρέχεται η ασφάλεια και προστασία που χρειάζονται διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν.

Παρακάτω, θα βρείτε λίγα λόγια για το πως βοηθούν, οι ΜΚΟ που υποστηρίζουμε στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και στην παροχή νομικής βοήθειας. 

119480872_621421101866429_7111615371130019245_n_edited.jpg
download_edited.png

Πώς βοηθά η Fenix;

Η υποστήριξη της Fenix ​​στη Λέσβο εξασφαλίζει την επανένωση εκατοντάδων οικογενειών σε ολόκληρη την Ευρώπη και την επιτυχία χιλιάδων υποθέσεων ασύλου.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ AMANDA MUNNOZ DE TORO (Διευθύντρια της Fenix)

«Μια άλλη πελάτισσα μας είπε ότι είχε χάσει τον αδερφό της πριν από χρόνια, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη βία. Καθώς κάθισε στο γραφείο μας και ένας από τους δικηγόρους μας της έδειξε τις φωτογραφίες των αγνοουμένων από την ιστοσελίδα της ICRC, πάγωσε και έδειξε τη φωτογραφία του αδερφού της. Σήμερα. λάβαμε τηλεφώνημα από την ICRC επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι είναι ο αδελφός της και πως την ψάχνει και ο ίδιος. Θα έρθουν σε επαφή αυτήν την εβδομάδα.»

Πώς βοηθά η
Mobile Info Team;

Η υποστήριξη οικογενειακής επανένωσης της Mobile Info Team (ΜΙΤ) επέτρεψε στη Zania και στα τρία της παιδιά να επανασυνδεθούν με τον σύζυγό της και πατέρα τους στη Γερμανία.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ZANIA

«Ειλικρινά, η Mobile Info Team με βοήθησε πολύ. Τους είπα την ιστορία μου - ότι ήμουν έγκυος και σε πολύ κακή κατάσταση. Η υπεύθυνη για την υπόθεσή μου ήταν πολύ καλή και θέλω να την ευχαριστήσω προσωπικά πολύ. Με βοήθησε με κάθε στάδιο της υπόθεσής μου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της MIT και των άλλων οργανισμών. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα τα μέλη της MIT, επειδή βοηθούν περιπτώσεις όπως η δικιά μου.»

 

Mobile+Info+Team-32_edited.jpg
636_edited.png

Πως ακριβώς βοηθούν οι δωρεές σας;

Επιλέξαμε να υποστηρίξουμε το Mobile Info Team και τη Fenix ​​το 2018-19 επειδή είναι αποτελεσματικές, αποδοτικές και βιώσιμες ΜΚΟ. Έτσι βοηθούν οι δωρεές σας:

Mobile Info Team

  • 5.2 € αρκούν για να πληρωθεί ένας εθελοντής μεταφραστής στην Ελλάδα, ο οποίος συναντά 30-40 άτομα την ημέρα.

  • 15.8 € αρκούν για να πληρωθεί ένας εθελοντής εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, ο οποίος συναντά 20-30 άτομα την ημέρα.

Ανθρωπιστική νομική βοήθεια Fenix

  • 1170 € αρκούν για να πληρωθεί ένας ξένος δικηγόρος και να συμμετάσχει στην ομάδα με πλήρη απασχόληση για ένα μήνα

  • 20 € αρκούν για να πληρωθεί η διαμονή όλων των εθελοντών για μια βραδιά

  • 350 € αρκούν για να πληρωθεί ένας Έλληνας δικηγόρος και να συμμετάσχει στην ομάδα για μια εβδομάδα.

images.jpg
SolidariTee-Legal-Aid-in-Lesvos-poster-page-001.jpg
9803149-1602601257603-101a9c043269f.jpg
bottom of page