top of page
soli bACK2_edited.jpg

Κοινωνική Δραστηρίοτητα

Παρόλο που οι πρόσφυγες αποτελούσαν πάντοτε σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας, η κρίση που ξεκίνησε το 2015, όπως την ξέρουμε, έχει πυροδοτήσει μια καινούργια συζήτηση και έχει επηρεάσει την πολιτική ευρέως. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με νέους ανθρώπους.

Υπάρχουν αμέτρητα μαθήματα που μπορεί να μάθει κανείς από τους πρόσφυγες, όπως η προσαρμοστικότητα, αντοχή και κουράγιο. 

Δεν θέλουμε απλά να ενημερώσουμε τους νέους για την κρίση· ως η επόμενη γενιά ψηφοφόρων, βάζουμε τα δυνατά μας για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να μορφωθούμε και να αμφισβητήσουμε τις προκαταλήψεις μας. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πώς συνεργαζόμαστε με σχολεία και πανεπιστήμια για να μοιραστούμε μαθήματα σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Σχολικά Εργαστήρια 

 

Η προσφυγική κρίση είναι ένα δύσκολο θέμα να συζητηθεί σε μια σχολική τάξη. Χρησιμοποιούμε τις εμπειρίες μας ως μαθητές στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, εξασφαλίζοντας ότι τα εργαστήρια θα είναι ενημερωτικά, διεξοδικά και δραστήρια.

​Μια φωτογραφία εδώ παρουσιάζει ένα μέρος από τις δραστηριότητες «αποκωδικοποίησης» που πραγματοποιούμε· οι κωδικοί χρησιμοποιούνται στα εργαστήριά μας για να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο ένας πρόσφυγας μπορεί να χρειαστεί να αποκρυπτογραφήσει μια ξένη γλώσσα, όπως τα ελληνικά, ερχόμενος στην Ευρώπη. Αυτή είναι απλά μια μέθοδος, την οποία αξιοποιούμε για να βοηθήσουμε μαθητές να κατανοήσουν την πορεία ενός πρόσφυγα από τη στιγμή που πατάει σε ευρωπαϊκό έδαφος, και τις δυσκολίες που ακολουθούν.

Η συζήτηση είναι μία βασική πτυχή των εργαστηρίων μας. Οι απόψεις μας διαφέρουν ανάλογα με τις εμπειρίες, τον πολιτισμό και τις παραστάσεις μας, την ανατροφή μας, επομένως ενθαρρύνουμε τους μαθητές να το λάβουν υπόψιν αυτό όταν διαβάζουν πολιτικά θέματα. Η φωτογραφία με τις μάρκες είναι μια οπτική αναπαράσταση του πληθυσμού των προσφύγων παγκοσμίως, με βάση τι είχε δει και ακούσει μια ομάδα μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ειδήσεις. Οι μαθητές συχνά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πόσο αχανής είναι η προσφυγική κρίση, και πόσο λίγο παρουσιάζεται στα ΜΜΕ.

«Ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με το SolidariTee φέτος. Έχουν διοργανώσει εργαστήρια στα Oppidan Camps, ενημερώνοντας παιδιά σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, συμπλέκοντας αυτό σε μια δημιουργική συνάντηση ζωγραφικής μπλουζών για να βοηθήσουν τα παιδιά να απασχοληθούν. Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και επαγγελματικό, με  σαφή στόχο και πάθος για αυτήν την κοινωφελή οργάνωση».

Felicity McDonald, Events and Camp Manager - Oppidan Education

Σχολικές Επισκέψεις, Ομιλίες και Δημόσιες Συζητήσεις

Θα θέλαμε να θέσουμε τις πολύπλοκες ερωτήσεις. Οι ειδικοί στην προσφυγική κρίση έχουν ταξιδέψει κατευθείαν από το τον πυρήνα της κρίσης για να κάνουν ομιλίες και δημόσιες συζητήσεις για το SolidariTee στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι ομιλίες διοργανώνονται σε πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα σχετικά με την διαδικασία του ασύλου και τις εμπειρίες των εθελοντών. Επίσης, έχουμε επισκεφθεί πολλά σχολεία για να μοιραστούμε την ιστορία του SolidariTee και να φέρουμε μια νεαρή φωνή και ματιά πάνω στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

«Ακούμε παθιασμένους ομιλητές να περιγράφουν τη φρίκη της προσφυγικής κρίσης- την αδικία, το μαρτύριο και τον πόνο. Ωστόσο, κανείς δεν ακούει τόσο συχνά νέους, παθιασμένους φοιτητές να δημιουργούν μια μέθοδο για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Η Tiara, η οποία εξήγησε τι είδε όταν επισκέφτηκε τους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, όχι μόνο κατανόησε αυτά τα προβλήματα, αλλά μπόρεσε να δει πώς η παροχή νομικής βοήθειας θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο. Η εμψυχωτική ομιλία της άφησε το σχολείο σύσσωμο να αισθάνεται δέος για το πώς η συμπόνια και η ευφυΐα της οδήγησαν στη δημιουργία μιας ακμάζουσας δράσης αλληλεγγύης.»

Μαθητής Σχολείου

bottom of page