
_PNG.png)
Ποιούς Υποστηρίζουμε;
Το SolidariTee προσφέρει επιχορηγήσεις σε ιδιώτες και ΜΚΟ που εργάζονται ακριβώς στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης. Επί του παρόντος, επικεντρωνόμαστε στην υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, ειδικευμένων σε υπηρεσίες νομικής βοήθειας και μετάφρασης, αν και λόγω της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, έχουμε επίσης προσφέρει μια δωρεά έκτακτης ανάγκης στην Kitrinos Healthcare για την υποστήριξη του έργου τους για την προστασία των προσφύγων στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (ΚΥΤ) της Μόρια από αυτό το ξέσπασμα.
Το έτος 2020/21 υποστηρίζουμε έξι ΜΚΟ νομικής συνδρομής που εργάζονται σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες: τη Θεσσαλονίκη στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.
Διαβάστε μια σύνοψη του έργου αυτών των απίστευτων οργανισμών και μια σύντομη επισκόπηση κάθε τοποθεσίας παρακάτω.
ΜΚΟ Που Εδρεύουν Στη Λέσβο
Τον Μάρτιο του 2020, υπήρχαν 20.000 αιτούντες άσυλο που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόρια στο νησί της Λέσβου, ένα μέρος που συχνά αναφέρεται ως «ζωντανή κόλαση», με μία μόνο βρύση για κάθε 1.300 άτομα σε ορισμένα μέρη. Έκτοτε, η τραγωδία συνεχίζει να εξελίσσεται· Το ΚΥΤ τέθηκε σε παρατεταμένο αποκλεισμό-lockdown για εβδομάδες, με πολλές ΜΚΟ να πρέπει να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους. Στις 2 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στο ΚΥΤ, μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, δεδομένου του πόσο αδύνατη ήταν οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και στις 8 Σεπτεμβρίου, μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε το ΚΥΤ, αφήνοντας τους 13.000 πρώην διαμένοντες άστεγους, να κοιμούνται στην άκρη του δρόμου.
Από τότε, στο νησί έχει δημιουργηθεί ένα νέο «προσωρινό» ΚΥΤ με το όνομα Καρά Τεπέ, το οποίο είχε πλημμυρίσει εξ ολοκλήρου με τις πρώτες εποχικές βροχές. Ζητούμε την επείγουσα μετεγκατάσταση των κατοίκων του ΚΥΤ και την παροχή ασφαλών, κατάλληλων καταλυμάτων, ενώ η ανάγκη νομικής βοήθειας στους πρόσφυγες του νησιού είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.
Ανθρωπιστική Νομική Βοήθεια Fenix
Η Fenix διαθέτει μια ομάδα πεδίου 30 διεθνών και τοπικών δικηγόρων, νομικών βοηθών, μεταφραστών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων που πιστεύουν στην προσέγγιση της νομικής συνδρομής. Λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και δεξιότητες κάθε αιτούντος άσυλο και τους ενδυναμώνει, αναγνωρίζοντας την ατομικότητά τους και προσφέροντάς τους εργαλεία για να προηγηθούν σε μια πολύ περίπλοκη διαδικασία και να οικοδομήσουν μια νέα ζωή σε μια ασφαλή χώρα.


Νομικό Κέντρο Λέσβου
Το Νομικό Κέντρο Λέσβου είναι μια μικρή ομάδα νόμιμα εκπαιδευμένων διεθνών εθελοντών με έδρα τη Λέσβο, οι οποίοι παρέχουν νομικές πληροφορίες και βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες, υποστηρίζοντας παράλληλα τους Έλληνες δικηγόρους στην παροχή νομικών συμβουλών και εκπροσώπησης.
Πιστεύουν στην αλληλεγγύη, όχι στη φιλανθρωπία, με στόχο τη δημιουργία ουσιαστικής αλλαγής μέσω της υπεράσπισης, των στρατηγικών διαφορών και της εμπλοκής με το προσφυγικό κίνημα.
Συνεργάζονται με τις κοινότητες προσφύγων για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες οργάνωσης και υπεράσπισης που τους επιτρέπουν να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, οι πληροφορίες που συλλέγονται από το Νομικό Κέντρο Λέσβου χρησιμεύουν ως βάση για αναφορές καταστρατήγησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, νομικές στρατηγικές και δηλώσεις τύπου.
ΜΚΟ Που Εδρεύουν Στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη είναι μια περιοχή της Βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία φιλοξενεί περίπου 16.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο (Απρίλιος 2020). Η Θεσσαλονίκη έχει από καιρό χαιρετιστεί ως η «μητέρα της μετανάστευσης», όντας το επίκεντρο για όσους αναζητούν καταφύγιο εδώ και αιώνες. Ενώ πολλοί πρόσφυγες ζουν σε υπερπλήρεις και επικίνδυνους καταυλισμούς, πολλοί άλλοι ζουν μέσα στο ίδιο το κέντρο της πόλης και η πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες και νομικές υπηρεσίες μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Mobile Info Team
Η Ομάδα Κινητής Πληροφόρησης – Mobile Info Team (MIT) έχει στηρίξει περισσότερες από 700 υποθέσεις ασύλου, εκπροσωπώντας πάνω από 1.500 πρόσφυγες. Ειδικεύεται στην επανένωση οικογενειών. Μια αίτηση ασύλου δεν μπορεί να μεταφερθεί άμεσα από τη μία χώρα στην άλλη, αφήνοντας πολλά μέλη της οικογένειας και ασυνόδευτους ανηλίκους αποκλεισμένους σε πολλές διαφορετικές χώρες, με την απειλή της απέλασης να κρέμεται από πάνω τους.
Μέχρι στιγμής, η υπεράσπιση που προσφέρει η MIT έχει αποφέρει αμέτρητες θετικές αποφάσεις αιτήσεων ασύλου για όσους αγωνίζονται να περιηγηθούν στη σύνθετη αυτή διαδικασία. Η MIT χρησιμοποιεί ένα σύστημα 3 επιπέδων: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν βασικές πληροφορίες στους οπαδούς τους, οι οποίες περιλαμβάνουν και πολλούς πρόσφυγες. Διαθέτουν τηλεφωνική γραμμή WhatsApp για τις ανησυχίες και τις έρευνες των αιτούντων άσυλο. Πραγματοποιεί ομαδικές συνεδρίες για την παροχή πληροφοριών, αλλά και ατομικές για τη συζήτηση των υποθέσεων 1:1.



ΜΚΟ Που Εργάζονται Στη Σάμο
Το νησί της Σάμου φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο μετά τη Λέσβο στην Ελλάδα, με περισσότερους από 7.000 ανθρώπους να διαμένουν σήμερα στο ΚΥΤ στο Βαθύ, μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει μόλις 700 άτομα. Ωστόσο, η παρουσία δικηγόρων που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αίτησης ασύλου είναι ασθενική, και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι δεν υπάρχει καμία νομική βοήθεια που να παρέχεται από το κράτος στο νησί.
Avocats Sans Frontières
Οι Avocats Sans Frontières (ASF) είναι ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων μέσω της παροχής πρόσβασης σε ανεξάρτητες νομικές συμβουλές και της διασφάλισης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, το SolidariTee στηρίζει το έργο τους στο κέντρο νομικής βοήθειας που διατηρούν στο νησί της Σάμου. Το κέντρο άνοιξε τον Ιανουάριο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο υποστήριξε μόλις 387 άτομα με τις αιτήσεις ασύλου τους.
Οι ASF στη Σάμο επικεντρώνονται στην παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης στους αιτούντες άσυλο πριν από την αρχική συνέντευξη ασύλου και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εφέσεων, όπου απαιτείται. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η μετάφραση ιατρικών εγγράφων, η επικοινωνία με την ελληνική υπηρεσία ασύλου, η εργασία σε υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης και ο εντοπισμός ατόμων που ταξινομούνται ως «ευάλωτα» ώστε να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένου είδους προστασία.

European Lawyers in Lesvos
Οι Ευρωπαίοι Δικηγόροι στη Λέσβο - European Lawyers in Lesvos (ELIL) πιστεύουν ότι ο κάθε αιτών άσυλο θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει δωρεάν, υψηλής ποιότητας βοήθεια από ανεξάρτητο, έμπειρο δικηγόρο πριν από τη συνέντευξή του. Παρέχουν νομική συνδρομή σε αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο και τη Σάμο. Από όσους έχουν βοηθήσει, το 74,5% έχει λάβει άσυλο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τάξεως του 46,5% στην Ελλάδα, και έχουν παράσχει δωρεάν νομική συνδρομή σε περισσότερα από 11.000 άτομα από το 2016.
Παρέχουν προσωπικές νομικές συμβουλές, βοήθεια με αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης και ομαδικές συνεδρίες νομικής πληροφόρησης. Αυτά βοηθούν στην εξοικείωση των αιτούντων άσυλο με τη διαδικασία ασύλου, τους βοηθούν να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και να προετοιμάζονται πλήρως για συνέντευξη.

ΜΚΟ Που Εργάζονται Στη Χίο
Η Χίος είναι ένα μικρό νησί με πάνω από 5.300 αιτούντες άσυλο σε μια εγκατάσταση σχεδιασμένη να φιλοξενήσει 840 άτομα. Τον Απρίλιο του 2020, το ΚΥΤ καταστράφηκε εν μέρει από πυρκαγιές και τις τελευταίες εβδομάδες (Οκτώβριος 2020), η ΒΙΑΛ, το κύριο ΚΥΤ του νησιού έχει τεθεί σε αποκλεισμό λόγω πολυάριθμων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 εντός του.
A.Ss.I.S.T (Asylum Seekers Information Services Team)
Η αποστολή της A.Ss.I.S.T (Ομάδα Υπηρεσιών Πληροφόρησης Αιτούντων Άσυλο) είναι να διασφαλίζει ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία όταν η υπόθεσή τους αξιολογείται, μέσω της παροχής πληροφοριών και νομικής συνδρομής. Εξασφαλίζει, επίσης, ότι όσοι δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο εξακολουθούν να λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες και υποστήριξη σχετικά με την κατάσταση και τα δικαιώματά τους. Η A.Ss.I.S.T δρα πάντα με πυξίδα τις θεμελιώδεις αξίες της λογοδοσίας, της ειλικρίνειας, του σεβασμού και της ευθύνης και της αμεροληψίας.
Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, υποστήριξαν πάνω από 1.000 αιτούντες άσυλο μέσω ενημερωτικών συνόδων και παροχής νομικής βοήθειας. Λίγοι δικηγόροι στη Χίο έχουν τα προσόντα να στηρίξουν τους πρόσφυγες στις αιτήσεις ασύλου τους, με την A.Ss.I.S.T να εργάζεται για να καλύψει αυτό το κενό

Το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης COVID-19
Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 αποτελεί τεράστια απειλή και πηγή διαταραχών παγκοσμίως. Ωστόσο, οι ευάλωτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο από όλες. Οι καταυλισμοί προσφύγων της Ευρώπης ξεχειλίζουν από άτομα, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν κανονικά προληπτικά μέτρα. Δεδομένης της άνευ προηγουμένου κλίμακας της τρέχουσας πανδημίας, αναγνωρίζουμε ότι μια δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής περίθαλψης είναι επιτακτική προκειμένου να σωθούν ζωές.
Kitrinos Healthcare
Η Kitrinos παρέχει ιατρική περίθαλψη σε κατοίκους του ΚΥΤ Μόρια στο νησί της Λέσβου εδώ και τέσσερα χρόνια και εργάζεται για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης τύπου «Nightingale» στη Λέσβο για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από COVID-19. Δρα, επίσης, για την παροχή επιμόρφωσης στον τομέα της δημόσιας υγείας στους κατοίκους των ΚΥΤ σχετικά με τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του πλυσίματος των χεριών, τον στυλοβάτη των παγκόσμιων κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων. Τέλος, αγωνίζεται και για την εκκένωση των πιο ευάλωτων ατόμων από το στρατόπεδο της Μόρια.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, τεράστιες πυρκαγιές έπληξεν το ΚΥΤ της Μόρια και άφησαν σχεδόν 13.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς καταφύγιο ή πρόσβαση σε βασικές παροχές και υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, η ομάδα Kitrinos συνέχισε να στηρίζει τους αιτούντες άσυλο στο νησί, παρέχοντας ιατρικές συμβουλές και ζωτικά φάρμακα σε άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις.

