top of page
Αναζήτηση

Η Βοήθεια Του Απλού ΑνθρώπουΣήμερα η αλληλεγγύη είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ζωή μας και ειδικά όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Συνεπώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ΕΕ και τους αρμόδιους στην διαχείριση του προβλήματος αλλά και τους απλούς πολίτες που είτε επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση είτε απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις και θέλουν να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν. Το πρώτο σκέλος βοήθειας βασίζεται στην πνευματική κατανόηση και στην παιδεία των ανθρώπων γύρω από το προσφυγικό ενώ το δεύτερο στην πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Αρχικά πολύ σημαντική είναι η ενημέρωση των νέων πάνω σε βασικά ζητήματα όπως τις διαφορές μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη έτσι ώστε να γίνεται σωστή αναφορά. Ακόμα, σημαντικό είναι να κατανοήσουμε την διαφορά μεταξύ λύπησης και αλληλεγγύης. Οι πρόσφυγες είναι απλοί άνθρωποι που λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης στην πατρίδα τους έχουν αναγκαστεί να την εγκαταλείψουν. Αυτό σημαίνει ότι στην θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας και γι’ αυτόν τον λόγο η βοήθεια μας τίθεται επιτακτική ανάγκη. Έτσι, θέλω να επεκταθώ λίγο στο θέμα της συμπεριφοράς προς τα άτομα αυτά. Γνωρίζουμε όλοι ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός όχι απλά υπάρχει αλλά αντί να αντιμετωπίζεται, ακόμα ακμάζει στις μέρες μας. Θεωρώ ότι μόνο μέσω παροχής της κατάλληλης μόρφωσης και παιδείας κάποιος καταλαβαίνει την συνεισφορά του κάθε λαού στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Σε μία συζήτηση που μπορεί να αναφερθούν σχόλια εναντίων των ομάδων αυτών καλό είναι όχι μόνο να απαντάμε με βάσιμα επιχειρήματα αλλά και να προβάλλουμε την πιο συναισθηματική πλευρά του ζητήματος.


Τόσο οι κακουχίες που έχουν υποστεί οι πρόσφυγες όσο και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νεκρών απλώς και μόνο ως αριθμητικά δεδομένα μπορούν να κλονίσουν ρατσιστικές πεποιθήσεις.


Η αντίληψη των ανθρώπων λοιπόν για το προσφυγικό ζήτημα δύναται να αλλάξει ραγδαία απλώς με την στρέψη της οπτικής μας γωνίας. Ακόμα, η συνειδητοποίηση ότι η ζωή αυτή θα μπορούσε να είναι δική μας θέτει νέους τρόπους συναισθηματικής εμπλοκής μας με τους πρόσφυγες.


Σε δεύτερη φάση μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο. Με την συλλογή δωρεών έχοντας ως σκοπό την βοήθεια, αλλά και με την συμμετοχή μας σε εθελοντικές εργασίες για οργανώσεις , ιδρύματα και ομάδες με θετικά αποτελέσματα μπορούμε ως απλοί πολίτες να δημιουργήσουμε διαφορά σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις ομάδες είναι οι εξής :


Solidarity Now

To SolidarityNow είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ευάλωτων συνανθρώπων μας ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και προοπτικές.

https://www.solidaritynow.org/


Lesvos Solidarity

https://lesvossolidarity.org/el/


Ο άλλος άνθρωπος

Ειναι μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνική κουζίνα, η οποία βοηθά κυρίως σε θέματα σύτισης αλλά όχι μόνο. Κατά τις δύσκολες χρονιές του 2015-2016 που παρατηρήθηκε έξαρση της προσφυγικής κρίσης, η ομάδα του άλλου ανθρώπου βρέθηκε στην Μυτιλήνη και στα κέντρα της Μόριας και αργότερα του Καρά Τεπέ όπου καθημερινά μοίραζε φαγητό.

http://oallosanthropos.blogspot.com/


BABEL

Κύρια αποστολή του Βαβέλ αποτελεί η φροντίδα της ψυχικής υγείας των μεταναστών.

https://babeldc.gr/


Μαριτίνη Αλεβίζου

Ομάδα Έρευνας Και Πληροφόρησης
30 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page