top of page
Αναζήτηση

Το Προσφυγικό Ζήτημα Στην Ευρώπη!



Η Συρία, το Ιράκ, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Ερυθραία, το Μπαγκλαντές, η Σομαλία, το Ιράν, και οι Υποσαχάριες χώρες, είναι μερικά από τα έθνη που αναγκάζονται οι άνθρωποι τους να τα εγκαταλείπουν για ποικίλους λογούς, κυρίως επιβίωσης. Οι παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στην εγκατάλειψη της γενέτειράς τους, είναι κυρίως κοινωνικοπολιτικοί και οικονομικοί. Οι εθνικές, θρησκευτικές, φυλετικές, πολιτικές και πολιτιστικές διώξεις ωθούν τους κατοίκους σε φυγή. Ένας σημαντικός λόγος, είναι ο πόλεμος και η δίωξη της κυβέρνησης. Όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούνται συνήθως ανθρωπιστικοί πρόσφυγες. Η δημογραφική αλλαγή επίσης, καθορίζει τον τρόπο μετακίνησης και μετεγκατάστασης των ατόμων. Ένας αυξανόμενος πληθυσμός από νέους αλλά και από ηλικιωμένους, έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες απασχόλησης στις χώρες καταγωγής ή στις πολιτικές μετανάστευσης των χωρών προορισμού.


Το 2014 άρχισε να οξύνεται το προσφυγικό ζήτημα καθώς εκείνο το διάστημα σημειώθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων για άσυλο, ο οποίος ξεπερνά τους 919.000, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συρία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου όλων των χωρών καταγωγής και το Αφγανιστάν με τη Βενεζουέλα ακολουθούν. Σε όλα αυτά τα κράτη οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.


Ως αντιμετώπιση του Προσφυγικού Ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την αναθεώρηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου όπου οι αιτούντες άσυλο, πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την αίτηση ασύλου που υπέβαλαν. Επιπλέον, θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε βασική βοήθεια, μεταξύ άλλων σε κατάλυμα, τροφή, νομική, ιατρική και ψυχοκοινωνική αρωγή από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις. Όταν θα έχουν αποκτήσει την κάρτα αιτούντος άσυλο, θα μπορούν να μείνουν νόμιμα στη χώρα μέχρι να λάβει η Υπηρεσία Ασύλου απόφαση για την υπόθεσή τους.


Ωστόσο, τα παιδιά θα μπορούν να φοιτούν στο σχολείο και να συνυπάρχουν με άλλα παιδιά με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους και να αίρεται σε μεγάλο ποσοστό ο κοινωνικός ρατσισμός. Θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα εντός της χώρας, αλλά δεν θα μπορούν να μεταβούν σε άλλη. Το ελληνικό κράτος θα τους παράσχει κατάλυμα σε κέντρο υποδοχής της ενδοχώρας χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο. Θα έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν ελάχιστη συμμετοχή για ορισμένες πιο προηγμένες υπηρεσίες.


Γιώργος Καλύβας

Ομάδα Έρευνας Και Πληροφόρησης




11 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page